Чагарники або невисокі дерева. Листки прості, більш або менш глибоколопатеві, з грубозубчастим краєм. Квітки великі, білі, зібрані в щитки. Плід яблукоподібний, м’ясистий, майже кулястий. Росте на узліссях.
Використання в медицині. Плоди вживають при серцебитті, безсонні. Вони понижують кров’яний тиск заспокоюють нервову систему, підвищують працездатність. В народі квіти глід і листки глоду застосовують при хворобах серця, а настоянку з них – при гіпертонії.
Відвар плодів глоду
Берем 20 ягід на склянку окропу, пити без дозування як чай.

Відвар з квітів глоду
1 ст ложка на склянку кип’ятку. Приймають по 1 склянці 3 рази на день до їжі.

Настойка квіток глоду
Свіжого соку квітів 1 частина, 90% спирту 2 частини, настоюють 15 днів, приймають по 40 крапель.
Суміш
2 ложки суміші на 200 мл кип’ятку. Плоди глоду 4 частини, пустирника 4 частини, сухоцвіту 4 частини, і ромашки 1 частина. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день.
Кулінарні рецепти з глоду
Сік з глоду
1 кг плодів, 50 г цукру, 1 л води. Плоди варити у невеликій кількості води на слабкому вогні 1-2 години, перетерти через сито, в одержане пюре додати цукровий пісок, солод, воду, довести до кипіння, охолодити.
Джем з глоду
1 кг плодів, 500 г солоду, 500 г цукру, 1 л води. Плоди зварити, перетерти через сито, додати цукор пісок, солод, воду; перемішати і варити на невеликому вогні до потрібної густини.
Пюре з глоду
1 кг плодів, 1-2 склянки води. Плоди після збору поставити на добу для дозрівання. Старанно помити, покласти у каструлю з водою й варити до розм’якшення й розварювання, потім перетерти через сито. Отриману гарячу масу розфасувати у стерилізовані банки і зберігати у сухому й прохолодному місці.
Повидло з глоду
1 кг пюре з глоду, 500 г цукру, 1 склянка води. Розварені плоди перетерти через сито, додати цукру й трохи води і варити до потрібної густини. Розфасувати у стерильні банки і зберігати у прохолодному місці.
Цукерки з глоду
1 кг пюре з глоду, 400 г цукру, 100 г крохмалю, 50 г цукрової пудри. До пюре додають цукор і крохмаль, ретельно перемішують, розкладають шаром 1-2 см, нарізають прямокутниками або ромбиками, пересипають цукровою пудрою, після чого залишають на повітрі для підсушування.
Підлива з глоду
100 г пюре з глоду, 50 г меду, 0,5 склянки води. Всі компоненти ретельно перемішують. Подають до густих каш і млинців.
Глід перетертий з цукром
Плоди бланшувати 2-3хв, перетерти через сито чи друшляк, Розкласти в скляні банки і пастеризувати.
|